Автомивките се нуждаят от собствени пречиствателни станции

Автомивки

Проектирането на автомивка

Проектирането на работния процес на една автомивка е подчинено на спазването на всички санитарни норми. В последните години санитарните норми за изпусканите в общата канализация води непрекъснато се затягат, а и цената на водата расте, което принуждава собствениците на автомивки да мислят за индивидуални пречиствателни станции, които позволяват отработената вода да се ползва отново в работния процес.

Който си мисли, че е лесно да отвориш автомивка просто така, накрая на града и обратната вода да тече в градската канализация, много скоро ще разбере грешката си. Да, това се е случвало и все още се случва на някои места, но едва ли може да стане в големия град, под носа на ХЕИ. За автомивки са разработени специализирани пречиствателни станции, които освен, че пречистват водата до много висока степен, икономисват доста пари, като връщат отработената вода в работния процес. Над 80% от пречистената вода се връща обратно и се ползва отново.

Самия процес на работа е така устроен, че водата, която е използвана за измиване на автомобилите да преминава през различни филтри, които премахват замърсяванията до степен, позволяваща водата да се ползва отново за същата цел. Един от основните пречистващи филтри, влагани в  специфични пречиствателни станции за автомивки е обикновеният пясък. Останалите филтри са за химическо и бактериално прочистване, а ако има особености, може да се вложат и допълнителни филтри.

Моделите пречиствателни станици за автомивки

Моделите специализирани пречиствателни станции, които осъществяват циркулация на една и съща вода в системата са доста. Изборът зависи от индивидуалните нужди на обекта, а също и от скоростта, с която рециклираната вода се връща в работния процес. Не на последно място е и цената. Като стане въпрос за пари, думата имат специалистите, които ще преценят кой е най-изгодният вариант, задоволяващ напълно нуждите на обекта. На една автомивка водата се лее непрекъснато и едно бавно пречиствателно съоръжение няма да е ефективно. Има системи, които се справят с около 0.2 до 0.8 кубика вода на час. Има и такива, които за същото време връщат в работния процес 10 кубика. Коя система ще се избере зависи от натовареността на обекта и динамиката на работата.

Rate article
CarsBg.net
Add a comment