Тънкости и трикове за пестене на гориво

Новини

Ето няколко трика и тънкости за икономия на гориво:

Шофирайте плавно. Агресивното шофиране, като рязко ускоряване и спиране, увеличава разхода на гориво. Опитайте се да шофирате плавно и да поддържате постоянен темп на движение.
Поддържайте правилното налягане в гумите. Ниското налягане в гумите увеличава съпротивлението при триене, което кара двигателя да изразходва повече гориво. Проверявайте редовно налягането в гумите и го поддържайте в препоръчаните от производителя стойности.
Избягвайте претоварването на колата. Колкото по-голяма е тежестта на колата, толкова повече гориво ще изразходва. Избягвайте да претоварвате колата с ненужни вещи.
Изключвайте двигателя, когато стоите. Ако се налага да стоите на светофар или в задръстване за повече от 30 секунди, изключете двигателя. Това ще ви спести гориво.
Редовно обслужвайте колата си. Добре обслужван автомобил е по-ефективен от недобре обслужван автомобил. Редовно обслужвайте колата си според препоръките на производителя.
Използвайте по-малко климатик. Климатикът увеличава разхода на гориво. Опитайте се да шофирате с отворени прозорци, когато е възможно. Ако е необходимо да използвате климатика, настройте го на по-ниска температура.
Избирайте по-ефективен автомобил. Ако купувате нова кола, изберете по-ефективен автомобил. Автомобилите с по-висок динамичен коефициент на съпротивление (Cd) изразходват повече гориво от автомобилите с по-нисък Cd.
Използвайте обществен транспорт или споделяне на автомобили, когато е възможно. Ако не е необходимо да шофирате, използвайте обществен транспорт или споделяне на автомобили. Това ще ви помогне да намалите разхода на гориво и да намалите замърсяването на въздуха.
Това са само няколко от многото трика и тънкости за икономия на гориво. Прилагайки тези съвети, можете да спестите пари от сметките си за гориво и да намалите вредното въздействие на автомобила си върху околната среда.

Rate article
CarsBg.net
Add a comment