Каква е разликата между шумозаглушител и резонатор?

Автосервизи

Изпускателната система на автомобила се състои от различни части.

Компенсацията на шума се извършва от две части, а именно шумозаглушител и резонатор.

Целта на ауспуха и резонатора

Основната функция на резонатора и ауспуха, това е способността колата да работи тихо, докато двигателят работи. Страничните функции включват намаляване на температурата на отработените газове, както и транспортирането им извън автомобила. Това позволява да се предотврати навлизането на вредни газове в купето на автомобила.

Тези две части са херметично свързани с останалите компоненти на изпускателната система, като резонаторът винаги е на първо място, той се монтира след катализатора или гофрирането (в зависимост от структурата на конкретната система). Веднага след резонатора през съединителните тръби минава шумозаглушител. Крайната тръба изхвърля от ауспуха изгорелите газове.

Структурни и функционални различия

Резонаторът се състои от следните части:

 • две тръби с еднакъв диаметър в напречно сечение, съответно входящи и изходящи тръби;
 • фланец или всякакви други системи за закрепване, които осигуряват херметична връзка на частта с останалите компоненти на изпускателната система;
 • подвижни крепежни елементи;
 • кутии, от които излизат входящите и изходящите тръби;
 • вътрешна перфорирана тръба, която осигурява непрекъснатост на движението на отработените газове и има общ диаметър с изпускателните тръби;
 • шумоизолиращ материал, който е с добри топлоустойчиви характеристики.

Как работи резонаторът?

Шумът е интензивна звукова вълна. Когато вълната навлезе и се движи вътре в резонатора по протежение на перфорираната тръба, тя започва да се насочва през отворите за перфорация и след това се абсорбира. По този начин е възможно частично да се намали енергията на звуковата вълна, особено при пикови честоти. След това в ауспуха навлиза вълна с вече намалени характеристики.

 

 

Ауспухът се състои от следните части:

 • входна тръба със същия диаметър;
 • системи за закрепване (съединител, фланец и др.), с помощта на които ауспухът е херметически монтиран в ауспуха;
 • окачвания – подвижна, често изработена от здрава гума система за закрепване, с която частта е свързана с тялото;
 • крайната тръба, която завършва изпускателната система;
 • херметически затворени корпуси;
 • вътрешната система на тялото, където са монтирани прегради, камери с различен обем, перфорирани тръби и др.

Всички основни процеси в ауспуха протичат вътре в тялото. Звуковата вълна навлиза в тялото и в системата от камери, прегради, рефлектори, перфорирани секции и др. Тук енергията на вълната окончателно изгасва и се разсейва и се извършва нейното преобразуване в топлинна енергия. На изхода получаваме сравнително кола с тих режим. Ето как работи ауспухът.

Според структурата и метода на компенсиране на шума, резонаторът и шумозаглушителят са доста различни един от друг. Основният процес на затихване на вълновата енергия се случва точно в шумозаглушителя, тук резонаторът работи като важен спомагателен инструмент, който е особено добър при пикови натоварвания.

В нашето съвремие се предлага комплексно обслужване на клиенти, а именно онлайн магазин и автосервиз. В онлайн магазин Еко Трафик може да се закупят ауспуси и консумативи, а в същото време може  да се извършат ремонти на изпускателни системи, почистване на DPF филтри със специална машина.

В автосервиза работят специалисти с дълъг опит. При извършване на услуга се дава гаранция.

Бъдете сигурни, когато направите поръчка, че със сигурност ще получите качество.

Rate article
CarsBg.net
Add a comment