Зареждане на електрически автомобил – у дома или на станция?

Електрически автомобили

Зареждане на колата – къде е по-удачно,  у дома или на специални станции за зареждане?

 

С появата на електрически превозни средства и бързото им разпространение много шофьори имат разумен въпрос, къде е все пак да зареждат електрическата си кола, у дома или на специализирани бензиностанции. И като цяло, възможно ли е да зареждате колата у дома и при какви условия се извършва.

Така че зареждането на автомобил у дома е възможно благодарение на преобразувател – устройство, което преобразува променливо напрежение в постоянно напрежение, чиято стойност зависи от степента на разреждане и температурата на батерията. А това е задължително оборудване при зареждане на електрически автомобил!

 

Такива устройства са включени в оборудването на повечето налични автомобили у нас. Домашното зареждане обикновено предлага мощност между 3,7 kW и 22 kW. Такова „зареждане с гориво“ е най -евтиното, но отнема много време – в зависимост от капацитета на батериите и степента на тяхното износване, вида на автомобила и степента на разреждане – 7-9 часа.

Малко по-добри параметри предлага така нареченият половин скорост на зареждане, с мощност до 2×22 kW. Най -често може да се намери в подземни гаражи, паркинги и обществени места.

В България такива се срещат в големите вериги магазини – например на паркингите на Метро, на Бриколаж и т.н.

Rate article
CarsBg.net
Add a comment